Welkom op de website!

Bevalling /
Spoedeisend

071 – 2001545

7 dagen per week
24 uur per dag

Download
hier onze folder

Reizen en vaccinaties

Reizen tijdens de zwangerschap kan vooral in de eerste drie maanden risico’s geven. (Tropische) ziekten, maar ook de omstandigheden van de reis en de beschikbare medische voorzieningen spelen hierin een rol. We hebben dan ook een aantal adviezen wat betreft verre reizen tijdens de zwangerschap. Veel ziektes kunnen tijdens de zwangerschap ernstige gevolgen hebben.

– Vliegen is veilig, maar veel vliegtuigmaatschappijen laten je niet meer vliegen vanaf 32-34 weken, dit in verband met het gevaar op bevallen tijdens de vlucht.

– Bij lange vluchten is het belangrijk goed in beweging te blijven. Je hebt als zwangere een verhoogde kans op trombose.

– Veel drinken is ook aan te raden tijdens de vlucht.

– Reizen naar afgelegen gebieden of gebieden met een slechte gezondheidszorg is niet verstandig. De mogelijkheden om medische zorg te krijgen bij ziekte of als er iets misgaat in de zwangerschap, zijn dan beperkt.

Vaccinaties en zwangerschap

Het afweersysteem van zwangere vrouwen werkt anders. Daardoor kan het lichaam anders op vaccinaties reageren. Niet-levende vaccins worden als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap. Het wel of niet vaccineren van zwangeren is maatwerk en dient door deskundigen op het gebied van reizigersadvisering te gebeuren. Heb je dan ook reisplannen naar (sub)tropen ga dan voor advies naar de GGD of travelclinic. Kijk voor meer informatie op de site van de GGD.