Welkom op de website!

Bevalling /
Spoedeisend

071 – 2001545

7 dagen per week
24 uur per dag

Download
hier onze folder

Ziekenhuis

Bij een bevalling in het ziekenhuis, of poliklinische bevalling, ‘huur’ je een verloskamer in het ziekenhuis. Dit betekent ook dat deze huur in sommige gevallen ook wat extra kosten met zich meebrengt. Dit is afhankelijk van je verzekering. In Leiden hebben we de keuze uit twee ziekenhuizen dit zijn, Alrijne, locatie Leiderdorp en het LUMC oftewel het GeboorteHuisLeiden (GHL). Welk ziekenhuis dat voor jullie gaat worden is jullie keuze. Je kunt bij de desbetreffende ziekenhuis informeren naar de voorlichtingsavonden. We raden je aan je in te schrijven bij het ziekenhuis van jullie voorkeur, maar we kunnen je nooit garanderen dat er ook plaats is op het moment dat de bevalling zich aandient.

Bij een poliklinische bevalling doet verloskundige samen met de verpleegkundige of kraamverzorgster in het ziekenhuis de bevalling. Ook kan het in sommige ziekenhuizen zo zijn dat er een student of co-assistent meekomt. Je gaat tijdens de ontsluitingsfase op een bepaald moment naar het ziekenhuis toe, dit is afhankelijk van het tijdstip, maar ook of dit je eerste kindje is of dat je al eerder bevallen bent. We komen vaak eerst een aantal keer bij je thuis kijken hoe de ontsluiting vordert. Wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, zullen we het ziekenhuis bellen van jullie voorkeur. Dan krijgen we ook te horen of er een verloskamer vrij is. Wanneer jullie er voor kiezen om te bevallen in het GHL zullen we samen met de kraamverzorgster de bevalling begeleiden. Op het moment dat we naar het ziekenhuis vertrekken zullen we dan ook jullie uitgekozen kraamorganisatie bellen om een kraamverzorgster naar de verloskamer toe te sturen

Wanneer er geen plaats is in het ziekenhuis van jullie keuze, zullen we naar een ander ziekenhuis uit moeten wijken. Het vervoer naar het ziekenhuis zal met eigen vervoer zijn. Wanneer je niet over een eigen auto beschikt of geen rijbewijs hebt, is het aan te raden van te voren al een taxicentrale nummer in je telefoon te hebben staan.

Wanneer de bevalling voorspoedig verloopt mag je, vrij snel, weer naar huis. Indien we je tijdens de bevalling moesten overdragen aan de gynaecoloog zou het kunnen dat je een dagje/ nachtje ter observatie moet blijven. Dit is afhankelijk van de indicatie. Wij zullen daarna samen met de kraamverzorgster het kraambed verzorgen.

Rond de 30 weken zwangerschap zullen we bespreken of je hierin een keuze hebt kunnen maken. Wanneer je hebt besloten om thuis te bevallen, hebben we nog wat extra spulletjes nodig naast het kraampakket die je van je verzekeraar krijgt. Benodigdheden voor een thuisbevalling.