Welkom op de website!

Bevalling /
Spoedeisend

071 – 2001545

7 dagen per week
24 uur per dag

Download
hier onze folder

Gebroken vliezen

In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Wanneer de vliezen breken verlies je ineens water, wat je niet op kunt houden. Het kan veel zijn, dat het echt langs je benen loopt, het kan ook zijn dat je telkens een klein beetje verliest. Wanneer de vliezen breken, is het goed op drie dingen te letten: het tijdstip van het breken van de vliezen, wat de kleur is van het vruchtwater (probeer een beetje op te vangen) en lag de baby tijdens de laatste controle goed met het hoofdje in het bekken.

Kleur vruchtwater

Indien de kleur helder, wittig, roze of doorzichtig met vlokjes is, kunnen we het rustig afwachten. Gebeurt dit overdag, bel dan wel meteen met de spoedlijn. Dan zijn wij op de hoogte en kunnen we een aantal dingen afspreken. Het kan namelijk nog even duren voordat de weeën gaan beginnen. We mogen 24 uur afwachten tot de weeën gaan beginnen, mits de kleur van het vruchtwater helder blijft. In de tussentijd wordt het vruchtwater gewoon nog aangemaakt, het kind komt niet ‘droog’ te liggen. Wel is het belangrijk om je temperatuur om de 4 uur te meten en in geval van een temperatuur hoger dan 37,8℃ ons te bellen. Check ook regelmatig de kleur van het vruchtwater, dit mag niet groen of bruin worden. Je mag geen tampons gebruiken, niet in bad en niet vrijen in verband met infectiegevaar.Het kan zo zijn dat de baby in het vruchtwater gepoept heeft of gaat poepen. De kleur van het vruchtwater is dan groen of bruinig. Dit noemen wij meconiumhoudend vruchtwater. Wanneer je dit ziet of twijfel je over de kleur, bel dan ons meteen op de spoedlijn, ongeacht tijdstip! De bevalling dient dan in het ziekenhuis plaats te vinden onder zorg van de gynaecoloog. Na de bevalling zullen jullie dan ook een aantal uur in het ziekenhuis geobserveerd worden.

Indaling

Als het hoofdje tijdens de laatste controle nog niet goed in het bekken lag en breken de vliezen, ga dan direct liggen en bel ons op de spoedlijn, ongeacht tijdstip! Ben je niet thuis, bel ons dan meteen op en ga naar huis waar je meteen kunt gaan liggen. Wij komen dan zo snel mogelijk naar je toe. Dit is om te voorkomen dat een lus van de navelstreng uitzakt.

Langdurig gebroken vliezen

Als je 24 uur na het breken van de vliezen nog niet bevallen bent, spreken we over langdurig gebroken vliezen. De bevalling dient ook dan in het ziekenhuis plaats te vinden onder zorg van de gynaecoloog. De kans op infecties bij het kind wordt na 24 uur gebroken vliezen namelijk wat groter. Na de bevalling zal je daarom ook samen met de baby iets langer ter observatie in het ziekenhuis moeten blijven.