Welkom op de website!

Bevalling /
Spoedeisend

071 – 2001545

7 dagen per week
24 uur per dag

Download
hier onze folder

Voeding

Gezond eten is belangrijk als je zwanger wilt worden. Door op je eten en drinken te letten, houd je je lichaam gezond. dat is goed voor jezelf maar ook voor je ongeboren kind. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om vers gezond en gevarieerd voedsel te eten. De ‘schijf van vijf’ kan je hierbij helpen. Eten voor twee is niet nodig. Lijnen tijdens de zwangerschap is niet verstandig, wel kun je samen met een diëtiste eens kijken naar je voedingspatroon.

Foliumzuur is goed om te gebruiken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Dit verlaagt de kans op een open ruggetje bij je baby. Inname van foliumzuur wordt aangeraden tot 10 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Het is niet nodig daarna nog foliumzuur te nemen, maar het is niet schadelijk als je het daarna nog steeds neemt.

Als je geen vlees of vis eet, is het tijdens de zwangerschap belangrijk erop te letten dat je genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. B-vitamines zitten vooral in volkoren producten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivelproducten. Peulvruchten en eieren zijn ook belangrijke bronnen van ijzer, net als vleesvervangers.

Kaas gemaakt van rauwe melk (‘au lait cru’) mag je niet eten. In rauwe melk kan de listeriabacterie groeien. Besmetting met deze bacterie kan gevolgen hebben voor je kind. Gepasteuriseerde melk of kazen van gepasteuriseerde melk kun je zonder risico gebruiken.

Bak je vlees goed door. Rose of rauw vlees (zoals filet Américain of rosbief ) mag je niet eten. Was rauwe groenten en fruit goed. In onvoldoende verhit vlees en in ongewassen groenten en fruit komen soms ziekteverwekkers voor die onder andere toxoplasmose veroorzaken.

Eet liever geen lever en hooguit éénmaal per dag een product waar lever in is verwerkt. In lever zit veel vitamine A. Te veel vitamine A heeft schadelijke gevolgen voor het ongeboren kind.

Vis is heel gezond. Pas wel op met gerookte kant-en-klare vis uit de koeling (gerookte zalm, paling), zowel vacuümverpakt als ander soort verpakking. Eet liever geen rauwe schaal-en schelpdieren (mosselen, oesters) en roofvissen (als zwaardvis, tonijn)

Roken

Zwangeren wordt afgeraden om te roken. Probeer daarom te stoppen met roken tijdens de zwangerschap en het liefst al zodra je probeert om zwanger te worden. Dit advies geldt ook voor je partner, samen stoppen maakt het makkelijker dan alleen. Wanneer je rookt tijdens de zwangerschap loopt je ongeboren baby allerlei risico´s. Dit geldt ook voor meeroken. Roken geeft meer kans op;

– een miskraam,

– vroeggeboorte ( het verdubbelt de kans!),

– loslaten van de placenta,

– lager gewicht van de baby,

– meer kans op uiteenlopende gezondheidsklachten van het kind waaronder ademhalingsproblemen en gedragsstoornissen

– ook vergroot het de kans op wiegendood

Wil je stoppen met roken dan kan je dit bij ons of je huisarts aangeven voor ondersteuning van je huisarts. Download hier de folder: Trimbos

Alcohol

Als je alcohol drinkt, drinkt je kind mee. Nadat je alcohol gedronken hebt, verdeelt alcohol zich over al het lichaamsvocht. De concentratie alcohol in het bloed van het ongeboren kind wordt dan even hoog als dat van jou. Alcohol kan gedurende de hele zwangerschap het ongeboren kind bereiken, dus ook wanneer de placenta nog niet is ontwikkeld. Alcohol is schadelijk, omdat alcohol invloed heeft op de ontwikkeling van cellen.  Tijdens de zwangerschap ontwikkelen zich de organen van het ongeboren kindje. Alcohol heeft hierop een negatieve invloed. Ook de hersenen kunnen beschadigd raken. Hierdoor kan het kindje gehandicapt raken. Alcohol kan in de eerste 12 weken leiden tot afwijkingen aan organen, zoals hart, armen en ogen. In de weken 13 t/m 42 kan het leiden tot groeiachterstand. Deze groeiachterstand, tgv alcohol, zal het kindje ook na de geboorte niet meer inhalen. Geen enkele hoeveelheid alcohol is dus veilig!Voor meer informatie hierover verwijzen we je naar: www.negenmaandennniet.nl

Medicijnen

Bij vragen over medicijngebruik neem je contact op met ons, de huisarts of de apotheek. Als je medicijnen van de huisarts krijgt voorgeschreven, vertel dan ook altijd dat je zwanger bent zodat de arts daar rekening mee houdt. Deze medicijnen kun je zonder gevaar voor jezelf en je kind gebruiken tijdens de zwangerschap:

– paracetamol (zonder codeïne), max 6 x 500 mg per dag

– de meeste middelen tegen maagzuur zoals Rennies, Regla pH, Antagel, Gaviscon en Maalox

– de meeste middelen tegen obstipatie (verstopping) zoals Lactulose en vezeldrankjes

– bepaalde antibiotica, zoals Amoxicilline en Nitrofuradantione (wel afhankelijk van je zwangerschapsduur).

Seks

In de eerste maanden van de zwangerschap ben je vaak erg moe en staat je hoofd niet echt naar een vrijpartij. Als je je goed voelt zijn er echter geen bezwaren. Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap is het niet verstandig om te vrijen. Als je wat verder in de zwangerschap bent, kan het zijn dat je de samentrekkingen van de baarmoeder na een orgasme vervelend ervaart. Het kan echter geen kwaad, tenzij je bloed- of vochtverlies hebt of weeënachtige krampen krijgt.

Sporten

Sporten is gezond. Ook als je zwanger bent. Het is goed om je lichaam in conditie te houden. Je mag de sporten die je gewend was te doen gewoon blijven uitoefenen. Hierbij moet je jezelf natuurlijk wel in acht nemen. Ga nooit door als je lichaam je signalen geeft om het rustiger aan te doen.

Reizen en vaccinaties

Reizen tijdens de zwangerschap kan vooral in de eerste drie maanden risico’s geven. (Tropische) ziekten, maar ook de omstandigheden van de reis en de beschikbare medische voorzieningen spelen hierin een rol. We hebben dan ook een aantal adviezen wat betreft verre reizen tijdens de zwangerschap. Veel ziektes kunnen tijdens de zwangerschap ernstige gevolgen hebben.

– Vliegen is veilig, maar veel vliegtuigmaatschappijen laten je niet meer vliegen vanaf 32-34 weken, dit in verband met het gevaar op bevallen tijdens de vlucht.

– Bij lange vluchten is het belangrijk goed in beweging te blijven. Je hebt als zwangere een verhoogde kans op trombose.

– Veel drinken is ook aan te raden tijdens de vlucht.

– Reizen naar afgelegen gebieden of gebieden met een slechte gezondheidszorg is niet verstandig. De mogelijkheden om medische zorg te krijgen bij ziekte of als er iets misgaat in de zwangerschap, zijn dan beperkt.

Vaccinaties en zwangerschap

Het afweersysteem van zwangere vrouwen werkt anders. Daardoor kan het lichaam anders op vaccinaties reageren. Niet-levende vaccins worden als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap. Het wel of niet vaccineren van zwangeren is maatwerk en dient door deskundigen op het gebied van reizigersadvisering te gebeuren. Heb je dan ook reisplannen naar (sub)tropen ga dan voor advies naar de GGD of travelclinic. Kijk voor meer informatie op de site van de GGD