Welkom op de website!

Bevalling /
Spoedeisend

071 – 2001545

7 dagen per week
24 uur per dag

Download
hier onze folder

Miskraam

Ongeveer tien procent van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Een miskraam is het verlies van een niet levensvatbare vrucht voor een zwangerschapsduur van 16 weken. De meeste miskramen komen voor in de eerste 12 weken van de zwangerschap. De oorzaak is meestal een afwijking van het embryo.

Symptomen

Een eerste teken van een miskraam is vaak bloedverlies. Bloedverlies tijdens de eerste 16 weken van de zwangerschap komt echter in 20% van de zwangerschappen voor en kan ook andere oorzaken hebben. Er is niet altijd sprake van een miskraam, in ongeveer 50% van de gevallen verloopt de zwangerschap verder prima. Meer bloedverlies en buikpijn daarbij is geen gunstig teken. Dit zijn verschijnselen van een spontane miskraam. Het bloedverlies kan helderrood of bruinig zijn, en er kunnen kleine stolsels vrijkomen. De buikpijn voelt vaak als heftige menstruatiepijn. Vaak is er één of twee dagen sprake van hevige buikpijn en veel bloedverlies. Daarna moeten de buikpijn en het bloedverlies afnemen, waarna er nog een week sprake kan zijn van minder bloedverlies. 

‘Missed abortion’

Soms komt het nieuws dat het mis is op een andere manier, omdat je nog geen bloedverlies hebt, maar dat er tijdens de termijnecho geen hartslag bij de foetus gevonden wordt, terwijl het lichaam nog niet begonnen is het af te stoten. Dit wordt een ‘missed abortion’ genoemd. 

Begeleiding van een miskraam

Voor begeleiding bij een miskraam zijn wij altijd bereikbaar, ook als je nog niet bij ons bent geweest op het intakegesprek. Voor vragen of twijfels, of als je gewoon even je verhaal kwijt wilt, mag je ons bellen op 071-5144071. Voor meer informatie kan je ook kijken op de volgende link: Miskraam