Welkom op de website!

Bevalling /
Spoedeisend

071 – 2001545

7 dagen per week
24 uur per dag

Download
hier onze folder

Bloedonderzoeken

Tijdens de zwangerschappen moet iedere zwangere minstens twee keer bloed laten prikken. Het eerste bloedonderzoek zal plaatsvinden na de eerste controle, ongeveer tussen de acht en twaalf weken zwangerschap. Hiervoor krijg je van ons een formulier mee voor het SCAL, het artsenlaboratorium in Leiden. Het laboratorium neemt bloed af voor de volgende bloedwaarden:

– suikergehalte (glucose)

– bloedgroep en rhesus (D) factor en rhesus (c) factor

– antistoffen

– geslachtsziekten, zoals syfilis en HIV

– infectieziekte; Hepatitis B

– indien noodzakelijk kunnen we ook bepalen of je beschermt bent tegen een aantal kinderziektes, zoals rode hond (rubella), waterpokken (Varicella) en de 5e ziekte (Parvo) Deze kinderziektes prikken we alleen mee als we niet (zeker) weten of je deze gehad hebt of er voor bent ingeënt. Als je twijfelt of je vroeger de vaccinaties hebt gehad, dan kun je dit opvragen bij het RIVM via info@rivm.nl.

Een tweede bloedonderzoek vindt plaats rond de dertig weken van de zwangerschap,dan bepalen we het ijzergehalte (Hb en MCV) opnieuw. Als je rhesus D of rhesus kleine c negatief bent, dan wordt er bij 27 weken ook nog bloed afgenomen. Dit combineren we dan met het ijzergehalte. Soms is het nodig om een extra glucosetest te doen in de zwangerschap.

Wil je meer weten over het hoe en waarom van het bloedonderzoek voor zwangeren kijk op RIVM.nl