Welkom op de website!

Bevalling /
Spoedeisend

071 – 2001545

7 dagen per week
24 uur per dag

Download
hier onze folder

Cursussen

Tijdens de zwangerschap zijn er verschillende cursussen die je kunt volgen om je goed voor te bereiden op de bevalling. Het gaat hierbij niet alleen om je conditie, maar ook om informatie omtrent de bevallling het verloop en hoe je goed om kunt gaan met pijn. Hieronder staan een aantal cursussen beschreven, welke het beste bij je past is per persoon verschillend.

– Yoga 

Zwangerschapsyoga is een cursus waarbij de nadruk ligt op ademhalings- en ontspanningsoefeningen, concentratie en kracht. Ook wordt door specifieke yoga oefeningen het bekken en andere belangrijke spiergroepen versterkt die belangrijk kunnen zijn voor de bevalling. Onderstaande instanties geven yoga in de regio Leiden.

Activite

Voor meer informatie en of aanmelden via bovenstaande link. Het is aan te raden dit te doen vanaf de 25e tot 30e week van de zwangerschap.

Alina Yoga

Voor meer informatie zie bovenstaande link, Aanmelden bij Alina Yoga is aan te raden tussen de 20 en 22 weken zwangerschap.

 

– Gymnastiek 

Zwangerschapsgymnastiek

Tijdens de cursus prenatale gym krijg je informatie over wat er in uw lichaam gebeurt tijdens de zwangerschap, bevalling en de kraamperiode. De oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de lichaamshouding en de conditie, zoals oefeningen voor de bekkenbodemspieren en ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Verder leer je alles over persen en hoe je de weeën kunt opvangen.

De startdatum ligt zo tussen de 24 tot 29 weken. Voor meer informatie of aanmelden zie bovenstaande link.

 

– Mom in Balance

Mom in Balance is een workout bedoelt voor vrouwen die graag actief willen blijven bewegen tijdens de zwangerschap. In samenwerking met gynaecologen en bekkenbodemfysiotherapeuten is Mom in Balance specifiek samengesteld voor het zwangere lichaam. Onder professionele begeleiding vind er eenmaal in de week een training plaats in de buitenlucht, dit om je conditie op peil te houden en je lichaam te versterken. Er wordt een combinatie gemaakt van cardiotraining, stretchen, spierversterkende oefeningen, interval training en ontspanningsoefeningen. Je blijft fit, sterk en energiek gedurende de zwangerschap, zo kun je je optimaal voorbereiden op de zwangerschap.

Ben je benieuwd of wil je meer informatie, aanmelden kan vanaf de 12e week van de zwangerschap, op de link hierboven.

 

– Haptonomie

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een volledige voorbereiding op de bevalling. Het contact met het ongeboren kindje staat centraal. Het gaat bij haptonomie om voelen. Als je tijdens de bevalling contact kan houden met het proces in je lijf en met je kindje, volgt de ontspanning en ademhaling vanzelf. Het omgaan met pijn wordt heel praktisch geoefend. Voor verdere informatie klik je op deze link.

 

– Samen bevallen

Samen bevallen geeft jullie, zoals de naam al aangeeft, samen de mogelijkheid om je voor te bereiden op de geboorte van jullie kind. De zwangere én haar partner worden ondersteunt met praktische handvatten en technieken om tijdens de bevalling toe te kunnen passen. Meer informatie

 

Literatuur

Hieronder vind je een lijst met aanbevolen boeken. In de link ernaast meteen de mogelijkheid om deze ook aan te schaffen.

Het grote wonder         + foto's die ik niet kan/mag toevoegen!!                     Duik in je weeën           

Veilig zwanger                                                                                         Veilig bevallen  

Informatieochtend/avond

Gedurende de zwangerschap zijn er een aantal momenten waar wat meer bij stil gestaan moet worden. Hierbij moet je denken aan de volgende onderwerpen; 

– Borstvoeding  

In onze praktijk is het streven op dit moment om een keer in de maand een informatieavond te organiseren op onze praktijk. Deze informatieavond wordt gegeven door een gecertificeerd lactatiekundige, Bartina van Schie. Hierbij wordt de borstvoeding in zijn algemeen uitgelegd, maar zal ook ingegaan worden op specifieke vragen van de zwangere en partner.  Je kunt je aanmelden via onze praktijk, tijdens de controle, via het telefonisch spreekuur of via de site van de lactatiekundige zelf Praktijk voor borstvoeding

Informatieavond over de bevalling

Op dit moment zijn we nog druk bezig met het opzetten van de bovenstaande informatieavond. Dit wordt door alle verloskundigenpraktijken in de regio opgezet om een zo groot mogelijk publiek te kunnen bereiken.

Mamacafé

Het Mamacafe is opgezet door en in samenwerking met lactatiekundigen, verloskundigenpraktijken en het CJG in de Leidse regio. Het mamacafe is voor iedereen die bijna uitgerekend is of net bevallen. Het is bedoeld om jonge moeders een steun in de rug te geven, je kunt er terecht voor vragen over borstvoeding, zorg voor de baby of vragen over het moederschap. Het is daarbij ook de plek om andere moeders te leren kennen. Voor meer informatie kijk op Mamacafé of like ons of het Mamacafe op Facebook!

Geboorteplan

Het geboorteplan is een document waarin de zwangere en haar partner hun wensen voor de bevalling op papier zetten. Het is vooral bedoeld als communicatiemiddel, hiermee kunnen wij verdere uitleg geven over onderdelen van de bevalling en eventuele verwachtingen over de bevalling bijstellen. Dit geboorteplan geeft de zwangere de mogelijkheid om alvast na te denken over wat er tijdens de bevalling allemaal zou kunnen gebeuren en wat je behoeftes zijn of waar je angsten liggen. Eventuele eerdere ervaringen worden hierin ook meegenomen. Natuurlijk is het geboorteplan geen leidraad voor hoe een bevalling loopt, maar  het geeft ons in korte tijd een heleboel informatie over hoe jij er als zwangere en straks als barende in staat. Via de link Geboorteplan is deze te downloaden. Rond de 30e-34e week van de zwangerschap zullen wij hier op terugkomen en eventuele wensen bespreken.