Welkom op de website!

Bevalling /
Spoedeisend

071 – 2001545

7 dagen per week
24 uur per dag

Download
hier onze folder

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal praktische zaken die geregeld moeten worden. Zo moet er natuurlijk een babykamer ingericht worden, maar daarnaast zijn er echter ook een aantal praktische zaken waar je misschien niet zo snel aan denkt maar die wel belangrijk zijn. Hieronder vind je de belangrijkste:

Huisarts

Het is raadzaam om je huisarts in te lichten dat je zwanger bent. Je hoeft niet eerst langs de huisarts voordat je je bij ons aanmeld, maar het is wel handig voor je huisarts om te weten dat je zwanger bent bij het bijvoorbeeld voorschrijven van eventuele medicatie. Soms heeft de huisarts ook nog aanvullende informatie voor ons, zoals allergieën voor bepaalde medicatie of medische gegevens die belangrijk zijn om te vermelden aan ons, omdat dat van invloed kan zijn voor je zwangerschap. Na de intake zullen wij, met jouw toestemming, de huisarts op de hoogte brengen van jouw uitgerekende datum en dat je bij ons onder controle bent.

Kraamzorg

De kraamverzorgster komt na de bevalling bij jullie thuis om te helpen met de verzorging van de baby en de controles te doen bij moeder en kind. De kraamverzorgster is er de eerste week nadat de baby geboren is. Het is belangrijk om kraamzorg op tijd te regelen. Wij raden je aan de kraamzorg te regelen na de eerste echo. Zorg dat je de kraamzorg met vier maanden geregeld hebt. Zorgverzekeringen vergoeden (grotendeels) de kraamzorg. Kijk dit altijd even na bij je zorgverzekering. Je kunt het beste met je zorgverzekeraar contact op nemen aangezien zij contracten hebben met verschillende kraamcentra. Je kunt dan zelf je voorkeur doorgeven. Wij werken prettig samen met een aantal kraamcentra, wanneer je er zelf niet uitkomt kan je ons altijd om advies vragen.

Erkennen

Als jullie getrouwd zijn, hoef je voor de erkenning niets te regelen. Zo niet, dan is de partner niet automatisch de officiële vader van jullie kind. Je moet hiervoor eerst bij de gemeente erkenning aanvragen. Je partner heeft schriftelijke toestemming van jou nodig wanneer je er zelf niet bij kunt zijn. Er zijn 3 momenten waarop je kunt erkennen: Voor de geboorte van het kind, bij de geboorteaangifte en na de geboorteaangifte. Je kunt voor de erkenning van je kind een afspraak maken bij de gemeente. Hiervoor bel je met het nummer 14-071. Meer informatie vind je op de site van de gemeente erkenning

Erkenning leidt niet automatisch tot het verkrijgen van gezag over het kind (alleen als de vader met de moeder is getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft). Gezag – of zeggenschap over het kind – moet apart worden aangevraagd bij de kantonrechter.

“Vluchtkoffer”

Een vluchtkoffer, zo noemen wij een tas of koffer die je klaar hebt staan voor het ziekenhuis. Of je nu thuis bevalt of naar het ziekenhuis wilt voor de bevalling zorg dat er met 37 weken zwangerschap een tas klaar staat voor het geval we snel wegmoeten. Als je thuis wilt bevallen is mogelijk dat je tijdens of vlak na de bevalling te maken krijgt met complicaties. Soms hebben we dan geen of weinig tijd om spullen bij elkaar te zoeken en midden in de weeën is er een grote kans dat je zelf spullen vergeet. Zorg daarom dat er een tas klaar staat met alle spullen erin of ernaast. Als iemand anders de spullen meeneemt ligt alles al bij Wat moet je onder andere moet meenemen in de vluchtkoffer staat in de volgende link: vluchtkoffer

 Kraampakket

Ongeacht waar je wilt bevallen, een kraampakket moet je altijd in huis hebben. Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je waarschijnlijk een kraampakket van je zorgverzekeraar. Krijg je dit pakket niet, dan kun je een volledig pakket kopen bij de apotheek. Sommige drogisten verkopen ook kraampakketten. Je kunt ook zelf je kraampakket samenstellen. Zorg ervoor dat je het kraampakket in de zevende maand van je zwangerschap in huis hebt. De inhoud van de kraampakketten kan iets verschillen. Gebruik de checklist om er zeker van te zijn dat je de belangrijkste producten in huis hebt.

Verzekering

In sommige gevallen kan het handig zijn om, zodra je weet dat je zwanger bent, je verzekering er eens op na te slaan. Hoe ben je verzekerd en wat wordt er vergoedt. Ook kan het lonen om je verzekering op te hogen om de eventuele kosten van de kraamzorg of ziekenhuis te kunnen dekken.  Het melden van een zwangerschap bij de verzekering is niet verplicht, maar het aanmelden van je baby bij een verzekering wel. Ook is het goed om je te realiseren dat er bepaalde kosten in, maar ook na, de zwangerschap onder het eigen risico vallen. Om duidelijk te krijgen wat wel en wat niet onder de eigen risico valt hebben we een overzicht van de zorgverzekering en het eigen risico anno 2015