Welkom op de website!

Bevalling /
Spoedeisend

071 – 2001545

7 dagen per week
24 uur per dag

Download
hier onze folder

De keuze over de plaats van bevallen is, indien alles medisch in orde is, aan jullie. Wat belangrijk is in je keuze is, dat je die plaats kiest waar jij en je partner zich het meest ontspannen voelen. Daar beval je immers het best. Een omgeving waar je je niet op je gemak voelt kan remmend werken op het verloop van de bevalling. 

Thuis

In Nederland is er sprake van een unieke situatie waarin je thuis mag bevallen. Dit heeft onder andere te maken met een aantal gegevens. Ten eerste wordt een bevalling gezien als een natuurlijk/ fysiologisch gebeuren. Ten tweede zijn alle Nederlandse verloskundigen uitstekend opgeleid om de thuisbevalling te begeleiden en de eerste opvang te bieden bij eventuele complicaties.Ten derde zijn de ziekenhuizen in Nederland snel bereikbaar.

Bij een thuisbevalling bepaal je zelf de sfeer in huis tijdens de bevalling. de verloskundige en de kraamverzorgster, die ons assisteert, zijn bij jou en je partner te gast. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgster ervoor jij en de baby worden verzorgd en alles verder wordt opgeruimd. Jullie kunnen dan verder samen in je eigen bed rustig bijkomen en van de baby genieten. Wanneer er zich problemen voordoen tijdens of na de bevalling dan zal de verloskundige de gynaecoloog of kinderarts consulteren en (indien nodig) er voor zorgen dat jij zo snel mogelijk in een van de ziekenhuizen terecht komt.

Voorwaarden thuisbevalling 

Omdat het belangrijk is om een veilige situatie te creeëren tijdens de bevalling, vinden wij het belangrijk te bevallen op een plaats waaruit je (indien nodig) snel vervoerd kunt worden naar het ziekenhuis. Daarom mag je van ons niet boven twee trappen bevallen en in ieder geval niet boven een wenteltrap. Ook één hele steile trap is niet geschikt. Trappenhuizen moeten vrij doorgankelijk zijn zodat er, in een eventuele spoedsituatie, een brancard doorheen kan. Indien je hierover twijfelt, maak het dan bespreekbaar tijdens de controle op het spreekuur. Als het nodig is, kan je een eenpersoonsbed in de woonkamer zetten. Dit is een hele comfortabele manier van bevallen. Alles is bij de hand en het kan er goed warm gestookt worden. Na de bevalling kan je dan weer in je eigen bed.Tijdens de bevalling kun je het beste aan de linkerzijde van het bed liggen (gezien vanaf voeteneind), zodat wij rechts van je kunnen staan om je te helpen (dit omdat wij rechtshandig zijn). Zorg dat het leeg is onder je bed. Zodat wij onze voeten en onze spullen eronder kwijt kunnen. Als je verticaal wilt bevallen, kun je hiervoor een baarkruk lenen bij de Thuiszorg. Zorg er wel voor dat je in dezelfde ruimte een bed hebt staan. Denk ook aan een zeil voor onder de baarkruk ter bescherming van de vloerbedekking en een spiegel. In de spiegel kunnen wij en jijzelf de vordering van de baring bekijken. Het is voor ons noodzakelijk dat er stromend water is op de etage waar je bevalt. Je moet je bed verhogen door klossen onder het bed te plaatsen (ook bij een poliklinische bevalling!).

 Ziekenhuis

Bij een bevalling in het ziekenhuis, of poliklinische bevalling, ‘huur’ je een verloskamer in het ziekenhuis. Dit betekent ook dat deze huur in sommige gevalen ook wat extra kosten met zich meebrengt. Dit is afhankelijk van je verzekering. In Leiden hebben we de luxe van drie ziekenhuizen die we tot onze beschikking hebben, namelijk Alrijne, locatie Leiden (voorheen Diaconessenhuis), Alrijne, locatie Leiderdorp en het LUMC. Welk ziekenhuis dat voor jullie gaat worden is jullie keuze. Je kunt bij de desbetreffende ziekenhuis informeren naar de voorlichtingsavonden. We raden je aan je in te schrijven bij het ziekenhuis van jullie voorkeur, maar we kunnen je nooit garanderen dat er ook plaats is op het moment dat de bevaling zich aandient.

Bij een poliklinische bevalling doet verloskundige samen met de verpleegkundige in het ziekenhuis de bevalling. Ook kan het in sommige ziekenhuizen zo zijn dat er een student of co-assistent meekomt. Je gaat tijdens de ontsluitingsfase op een bepaald moment naar het ziekenhuis toe, dit is afhankelijk van het tijdstip, maar ook of dit je eerste kindje is of dat je al eerder bevallen bent. We komen vaak eerst een aantal keer bij je thuis kijken hoe de ontsluiting vordert. Wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, zullen we het ziekenhuis bellen van jullie voorkeur. Dan krijgen we ook te horen of er een verloskamer vrij is. Wanneer er geen plaats is, zullen we naar een ander ziekenhuis uit moeten wijken. Het vervoer naar het ziekenhuis zal met eigen vervoer zijn. Wanneer je niet over een eigen auto beschikt of geen rijbewijs hebt, is het aan te raden van te voren al een taxicentrale nummer in je telefoon te hebben staan.

Wanneer de bevalling voorspoedig verloopt mag je, vrij snel, weer naar huis. Indien we je tijdens de bevalling moesten overdragen aan de gynaecoloog zou het kunnen dat je een dagje/ nachtje ter observatie moet blijven. Dit is afhankelijk van de indicatie. Wij zullen daarna samen met de kraamverzorgster het kraambed verzorgen.

Rond de 30 weken zwangerschap zullen we bespreken of je hierin een keuze hebt kunnen maken. Wanneer je hebt besloten om thuis te bevallen, hebben we nog wat extra spulletjes nodig naast het kraampakket die je van je verzekeraar krijgt. Benodigdheden voor een thuisbevalling.