Welkom op de website!

Bevalling /
Spoedeisend

071 – 2001545

7 dagen per week
24 uur per dag

Download
hier onze folder

Vanaf 37 tot 42 weken mag je onder onze zorg bevallen. Wanneer er sprake is van onderstaande factoren voor 37 weken zwangerschap, moet je direct contact met ons opnemen.

Natuurlijk mag je ons altijd bellen bij twijfel of ongerustheid!

Weeën

Het begin van de bevalling kan zich aandienen met weeënactiviteit. Dit gebeurt in 90% van alle gevallen. Wanneer jullie je eerste kindje verwachten, zal dit een wat langere aanloop nodig hebben. De baarmoeder moet immers leren wat goede weeënmaken is. In het begin zal er nog geen regelmaat zijn en is de kracht van de weeën dan ook nog niet zo sterk. De kans dat je op dit moment ontsluiting hebt is nog niet zo groot. Het verschil tussen de voorweeën en de echte weeën ga je merken wanneer er meer regelmaat in de samentrekkingen komt en de kracht toeneemt. Langzaam worden de pauzes tussen de weeën korter en de weeën steeds pijnlijker.Je hebt dan alle concentratie nodig om de pijn weg te krijgen. Wanneer dit moment is aangebroken, is het goed om dan te gaan kijken om de hoeveel minuten de weeën komen. Bij een eerste kindje is de verwachting dat bij een uur lang weeën om de drie minuten de ontsluitingsfase is begonnen. Op dat moment kan je ons bellen op de spoedlijn. Wanneer je al eerder bent bevallen, is het moment waarop je ons inschakelt eerder namelijk bij weeën om de 5 minuten voor een uur lang. Dit is wel afhankelijk van de verloop van de vorige bevalling. Tijdens het spreekuur zullen we hier wat specifieker op in gaan.

Gebroken vliezen

In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Wanneer de vliezen breken verlies je ineens water, wat je niet op kunt houden. Het kan veel zijn, dat het echt langs je benen loopt, het kan ook zijn dat je telkens een klein beetje verliest. Wanneer de vliezen breken, is het goed op drie dingen te letten: het tijdstip van het breken van de vliezen, wat de kleur is van het vruchtwater (probeer een beetje op te vangen) en lag de baby tijdens de laatste controle goed met het hoofdje in het bekken.

Kleur vruchtwater

Indien de kleur helder, wittig, roze of doorzichtig met vlokjes is, kunnen we het rustig afwachten. Gebeurt dit overdag, bel dan wel meteen met de spoedlijn. Dan zijn wij op de hoogte en kunnen we een aantal dingen afspreken. Het kan namelijk nog even duren voordat de weeën gaan beginnen. We mogen 24 uur afwachten tot de weeën gaan beginnen, mits de kleur van het vruchtwater helder blijft. In de tussentijd wordt het vruchtwater gewoon nog aangemaakt, het kind komt niet ‘droog’ te liggen. Wel is het belangrijk om je temperatuur om de 4 uur te meten en in geval van een temperatuur hoger dan 37,8℃ ons te bellen. Check ook regelmatig de kleur van het vruchtwater, dit mag niet groen of bruin worden. Je mag geen tampons gebruiken, niet in bad en niet vrijen in verband met infectiegevaar.Het kan zo zijn dat de baby in het vruchtwater gepoept heeft of gaat poepen. De kleur van het vruchtwater is dan groen of bruinig. Dit noemen wij meconiumhoudend vruchtwater. Wanneer je dit ziet of twijfel je over de kleur, bel dan ons meteen op de spoedlijn, ongeacht tijdstip! De bevalling dient dan in het ziekenhuis plaats te vinden onder zorg van de gynaecoloog. Na de bevalling zullen jullie dan ook een aantal uur in het ziekenhuis geobserveerd worden.

Indaling

Als het hoofdje tijdens de laatste controle nog niet goed in het bekken lag en breken de vliezen, ga dan direct liggen en bel ons op de spoedlijn, ongeacht tijdstip! Ben je niet thuis, bel ons dan meteen op en ga naar huis waar je meteen kunt gaan liggen. Wij komen dan zo snel mogelijk naar je toe. Dit is om te voorkomen dat een lus van de navelstreng uitzakt.

Langdurig gebroken vliezen

Als je 24 uur na het breken van de vliezen nog niet bevallen bent, spreken we over langdurig gebroken vliezen. De bevalling dient ook dan in het ziekenhuis plaats te vinden onder zorg van de gynaecoloog. De kans op infecties bij het kind wordt na 24 uur gebroken vliezen namelijk wat groter. Na de bevalling zal je daarom ook samen met de baby iets langer ter observatie in het ziekenhuis moeten blijven.

Bloedverlies/slijmprop

Een klein beetje donker bloedverlies kan tijdens de laatste weken van dezwangerschap voorkomen. De baarmoedermond is zo goed doorbloed dat er makkelijk een klein bloedvaatje knapt, bijvoorbeeld na het vrijen, stevig hoesten, inwendig onderzoek of moeilijke stoelgang. Sommige mensen verliezen in de laatste weken de slijmprop (in z’n geheel of gedeeltelijk). In deze taaie slijmprop kan wat bloed vermengd zitten. Dit kan absoluut geen kwaad en zegt ook niks over wanneer de bevalling gaat beginnen. Daar hoef je dan ook niet voor te bellen. Wanneer je helderrood bloed verliest, moet je ons wel altijd direct bellen op de spoedlijn!